Rick DeVito The Lost TracksAge Kat en Ocki Klootwijk hebben The Lost Tracks samengesteld uit opnamen die in de afgelopen 34 jaar op de plank zijn blijven liggen. Een deel van de selectie komt overeen met de lijst die Rick zelf in 2016 heeft uitgezocht. Op dat lijstje, dat hij de werktitel Jalapeño gaf, zette hij ook twee nummers die hij op Ibiza heeft opgenomen. Zij staan niet op The Lost Tracks, waar de focus op The Frog en de Rick DeVito Band ligt.

‘De eerste opname is uit 1983 en de laatste uit 2017’, schrijft Age Kat op facebook. Het nummer uit 2017 waar hij op doelt is Sweet Dreams, dat ook op zijn eigen album Rhythm Space & Time staat. “Age had Rick muziek gestuurd met de vraag of hij er een tekst bij wilde schrijven”,  vertelt Rob Davidson. “Zijn eerste ideeën vond hij niets en Rick vroeg mij of ik het wilde proberen. Ik heb het nummer iets sneller gemaakt en geprobeerd de tekst dicht bij hem te houden. Rick had al veel behandelingen ondergaan en lopen was lastig voor hem, maar koppig als hij was kwam hij op zijn scootmobiel naar me toe om ruwe versies op te nemen. Hij was heel blij met het nummer en is uiteindelijk terug naar Nederland gegaan om de zang op te nemen.” Met backing vocals van Inge Bonthond en Christine Punselie is The Frog dichtbij.

Barend Petersen
In Waitin’, waar het album mee opent, herken je dan ook direct het bekende geluid van die band. Het is een van de nummers waarop ook de op 2 mei overleden saxofonist Barend Petersen te horen is. ‘Het toeval wil dat hij als eerste én als laatste solist op het album te horen is. Mooi dat hij via de muziek voortleeft’, meldt Age op social media.

On A Lonely Road is opgenomen in de Wisseloord Studios in 1984. Tijdens de opnamen was ook Def Leppard-zanger Joe Elliott in de studio en hij verzorgt de backing vocals op On a lonely road. 'This song was supposed to be the single that would push us really far, but eventually it was never released', aldus het bijschrijft.

She’ll meet love verschijnt in 2002 als voorloper van het album Loverman. Rick zelf had graag de titeltrack als single uitgebracht, maar de platenmaatschappij besliste anders. Het album bestaat overigens grotendeels uit nummers die Rick tijdens sessies met voormalig Coopertest gitarist Frank Stehle heeft opgenomen. Nieuw op het album zijn Loverman, Saturdaynight Angel, Miles Away en She’ll Meet Love, dat Rick samen met Michel van Schie schreef.

Uit dezelfde periode komt ook Sweet Summer Kisses, dat Rick samen met Angela Groothuizen zingt. Het nummer staat niet op Loverman, maar is in eigen beheer uitgegeven door RW Entertainment, dat toen het management van Rick verzorgde.

Popkrant
I Need You is een nummer dat Rick in 1992 meenam toen hij te gast was in het VARA radioprogramma Popkrant, waarin Henk Westbroek hem introduceerde als “de beroemdste onbekende muzikant.” Hij vertelde daar onder meer over de vertaling die Edoardo Bennato van No More Tears No More heeft gemaakt, over de samenwerking met Age en over zijn nieuwe single Nothing Has Changed.

In 1992 bracht Polydor ook The Beginning uit, een verzameling singles in de vorm van een mini-album. Op de CD staan onder meer Eva, Tower of Babylon, Nothing Has Changed en het door Frank Jan Kat geschreven What Does It Matter. De live-versie van dat nummer dat op The Lost Tracks staat is waarschijnlijk dezelfde als die op Document II. Op het nieuwe album staat overigens nog een door Kat geschreven nummer: Vrouwen. Dat nummer is in oktober 1993 opgenomen in Studio Schaap en uitgebracht op een album ter ere van het 10-jarig bestaan van RTV Rijnmond.

Tracklist:
01. Waitin'
02. On a lonely road
03. She'll meet love
04. I need you
05. Pain of love
06. Strange boy
07. Dream on
08. Sweet summer kisses
09. Frontline
10. What does it matter
11. No more tears no more
12. One way track
13. Sweet dreams
14. Took away my cover
15. Vrouwen
16. Your world
17. Susie

 The Lost Tracks is te bestellen via Bol.com.

Christine Punselie en Inge Bonthond leren elkaar kennen in The Health Band. Inge wordt gevraagd door initiatiefnemer Peter van Gameren en  Rick Hogendorp neemt Christine mee uit Frozen Frog. "Het was allemaal super interessant", vertelt Punselie. "Het was weer een stap verder. The Health Band had professionele muzikanten."

Hetzelfde geldt voor Inge Bonthond. "­Ik ben begonnen toen ik een jaar of 16 was. De band van mijn vriendje speelde covers van Little Feat en hij hoorde mij meezingen met de platen van Bonnie Riatt, The Eagles en Linda Rondstadt. Hij zei: 'Inge, jij hebt echt een mooie stem, wil je niet een keer met ons meezingen'. Ik was ook een groot fan van Little Feat en heb een paar keer de achtergrondzang gedaan."

eksitEen van die optredens is in Eksit, het belangrijkste podium van Rotterdam. "De tent stond vol, want iedere goede muzikant had zoiets van 'gaan jullie Little Feat doen, nou laat meer eens zien en horen'. Nu was ik nog nooit in de stad geweest en ik kende bijna niemand, dus ik trad helemaal no nonsense en zonder pretenties op en het was leuk. Iedereen was enthousiast. Toen ik op een gegeven moment een colaatje ging halen aan de bar kwam Peter van Gameren naar me toe en stelde zich voor." De gitarist vraagt haar voor zijn gelegendheidsproject. "En daar heb ik Rick leren kennen en Christine."

Televisieopnamen
Punselie heeft dan al meer ervaring. De Rotterdamse woont op dat moment in Krimpen aan de IJssel, waar geluidstechnicus Jurgen Brouwer haar aan een slaapplaats heeft geholpen. "Op voorwaarde dat ik gewoon naar school zou gaan. Toen ik daar een keer op de gang liep te zingen, heeft Eltjo Cleton mij gevraagd voor zijn bandje, waarin ook Stef van Buuren en Frank Jan Kat zaten.” Next Crisis is een van de regionale bands die wordt uitgenodigd door voor televisieopnamen in de Wilhelminahoeve, waar ook Frozen Frog optreedt.

"Ik weet niet helemaal precies meer hoe het is gegaan, want ik heb ook gezongen bij de Schiedams/Vlaardingse band Djamila, maar het komt er op neer dat Boetje Sengkerij, de bassist, mij heeft uitgenodigd om een keertje mee te komen zingen tijdens een repetitie. Ik kende Rick en Age al wel een beetje, omdat ik al in het jongerencentrum rondhing en daar werd toen nog gerepeteerd in een stoffig, naar bier stinkend hol. Maar Frozen Frog was toen wel de band in de regio en dus ben ik gegaan en nooit meer vertrokken."

Kort tijd later start Van Gameren The Health Band. "We wisten vooraf dat dat maar tijdelijk was", vertelt Bonthond. "Een half jaartje of zoiets. We hebben ook nog een single opgenomen, maar op een gegeven moment is het weer gestopt en had ik niets meer te doen. Rick heeft mij toen uitgenodigd om naar een optreden in de Mauritsbar te komen kijken."

1980 The Frog

Waanzinnig
Punselie: “De Mauritsbar, daar stond je naast de deur! Als er dan iemand binnen kwam, dan moest je opzij." Bonthond: "Ik kwam binnen en het was er helemaal, hartstikke afgeladen en ik dacht echt van what the fuck is dit? Waanzinnig. Ik vond het zo goed. Ik vond het geweldig. Ik was gelijk om en toen moest ik auditie doen met Christine in de Roepie Groepie." Punselie lacht: "Het klikte gelijk, qua stemmen en zo, maar dat was ook in The Health Band al."

The Frog is dan al op weg naar een platencontract. "Rick heeft dat uiteindelijk via Jan Rietman voor elkaar gekregen. Ik vond het te gek en dood eng", vertelt Bonthond. "Ik was hartstikke bleu toen, maar ik ben trots op wat we hebben gedaan. Als ik het nu wel eens hoor dan denk ik jeetje, het had wel iets ... nou niet beter gekund, maar je hoort echt nog dat we nog niet genoeg ervaring hadden."

Punselie: "We waren ook overal bij, weet je wel. Later, als je wat verder bent in de muziek dan kom je je partijen pas inzingen als alles er al op staat, maar met zo’n eerste band ben je natuurlijk overal bij. Met z’n allen! Het is dan wel een apart sfeertje. Je bent echt nog een bandje."

 

Christine Punselie en Inge Bonthond zingen mee op:
1982: Be kind to animals, kiss a Frog
1984: Document
1985: Capricorn (Ricky & The Frog)

De Relight Studio in Hilvarenbeek is in 1978 een van de modernste studios ter wereld. Het bedrijf is opgezet door Dick van Velden, die na een korte, succesvolle periode samen met de Britse geluidstechnicus Robin Freeman zijn faciliteiten verbetert. Het gebouw telt twee studios, waar ook Genesis, Cat Stevens, Golden Earring, Herman Brood, Black Sabbath en Peter Gabriel hun platen opnamen.

In de zomer van 1978 neemt Frozen Frog in Hilvarenbeek elf songs op voor een demo. Het doel is om met deze opnamen zaaleigenaren en organisatoren van popfestivals een goed beeld te geven van de band.

De opnamen beginnen op zaterdag 4 juni in de middag en gaan tot diep in de nacht door. Het laatste nummer dat wordt opgenomen is ‘Temptation’. Alle nummers worden vervolgens door Age Kat en Rick Hogendorp gemixed.

01. Intro
02. Friday evening
03. Two together
04. Eileen
05. Kwisatz Hadrag
06. In the city
07. From a distance I can smell your feet
08. Foolish talks
09. What went wrong
10. Temptation
11. Got to go to London

Van deze nummers zijn ‘From a distance I can smell your feet’ (A kant) en ‘Eileen’ (B kant) in eigen beheer op single uitgebracht.