Rick DeVito The Lost TracksAge Kat en Ocki Klootwijk hebben The Lost Tracks samengesteld uit opnamen die in de afgelopen 34 jaar op de plank zijn blijven liggen. Een deel van de selectie komt overeen met de lijst die Rick zelf in 2016 heeft uitgezocht. Op dat lijstje, dat hij de werktitel Jalapeño gaf, zette hij ook twee nummers die hij op Ibiza heeft opgenomen. Zij staan niet op The Lost Tracks, waar de focus op The Frog en de Rick DeVito Band ligt.

‘De eerste opname is uit 1983 en de laatste uit 2017’, schrijft Age Kat op facebook. Het nummer uit 2017 waar hij op doelt is Sweet Dreams, dat ook op zijn eigen album Rhythm Space & Time staat. “Age had Rick muziek gestuurd met de vraag of hij er een tekst bij wilde schrijven”,  vertelt Rob Davidson. “Zijn eerste ideeën vond hij niets en Rick vroeg mij of ik het wilde proberen. Ik heb het nummer iets sneller gemaakt en geprobeerd de tekst dicht bij hem te houden. Rick had al veel behandelingen ondergaan en lopen was lastig voor hem, maar koppig als hij was kwam hij op zijn scootmobiel naar me toe om ruwe versies op te nemen. Hij was heel blij met het nummer en is uiteindelijk terug naar Nederland gegaan om de zang op te nemen.” Met backing vocals van Inge Bonthond en Christine Punselie is The Frog dichtbij.

Barend Petersen
In Waitin’, waar het album mee opent, herken je dan ook direct het bekende geluid van die band. Het is een van de nummers waarop ook de op 2 mei overleden saxofonist Barend Petersen te horen is. ‘Het toeval wil dat hij als eerste én als laatste solist op het album te horen is. Mooi dat hij via de muziek voortleeft’, meldt Age op social media.

On A Lonely Road is opgenomen in de Wisseloord Studios in 1984. Tijdens de opnamen was ook Def Leppard-zanger Joe Elliott in de studio en hij verzorgt de backing vocals op On a lonely road. 'This song was supposed to be the single that would push us really far, but eventually it was never released', aldus het bijschrijft.

She’ll meet love verschijnt in 2002 als voorloper van het album Loverman. Rick zelf had graag de titeltrack als single uitgebracht, maar de platenmaatschappij besliste anders. Het album bestaat overigens grotendeels uit nummers die Rick tijdens sessies met voormalig Coopertest gitarist Frank Stehle heeft opgenomen. Nieuw op het album zijn Loverman, Saturdaynight Angel, Miles Away en She’ll Meet Love, dat Rick samen met Michel van Schie schreef.

Uit dezelfde periode komt ook Sweet Summer Kisses, dat Rick samen met Angela Groothuizen zingt. Het nummer staat niet op Loverman, maar is in eigen beheer uitgegeven door RW Entertainment, dat toen het management van Rick verzorgde.

Popkrant
I Need You is een nummer dat Rick in 1992 meenam toen hij te gast was in het VARA radioprogramma Popkrant, waarin Henk Westbroek hem introduceerde als “de beroemdste onbekende muzikant.” Hij vertelde daar onder meer over de vertaling die Edoardo Bennato van No More Tears No More heeft gemaakt, over de samenwerking met Age en over zijn nieuwe single Nothing Has Changed.

In 1992 bracht Polydor ook The Beginning uit, een verzameling singles in de vorm van een mini-album. Op de CD staan onder meer Eva, Tower of Babylon, Nothing Has Changed en het door Frank Jan Kat geschreven What Does It Matter. De live-versie van dat nummer dat op The Lost Tracks staat is waarschijnlijk dezelfde als die op Document II. Op het nieuwe album staat overigens nog een door Kat geschreven nummer: Vrouwen. Dat nummer is in oktober 1993 opgenomen in Studio Schaap en uitgebracht op een album ter ere van het 10-jarig bestaan van RTV Rijnmond.

Tracklist:
01. Waitin'
02. On a lonely road
03. She'll meet love
04. I need you
05. Pain of love
06. Strange boy
07. Dream on
08. Sweet summer kisses
09. Frontline
10. What does it matter
11. No more tears no more
12. One way track
13. Sweet dreams
14. Took away my cover
15. Vrouwen
16. Your world
17. Susie

 The Lost Tracks is te bestellen via Bol.com.