Frozen Frog is een band met een goede reputatie, die niet alleen is gestoeld op enthousiaste reacties in Rotterdam en omgeving, maar die ook wordt gevoed door regelmatig optreden in het muzikantencafé Citadel in Amsterdam. Zij spelen daar soms vier keer in de week en trekken de aandacht van NCRV-programmamaker Jan Rietman.

"Hij is een van de eersten die echt in ons gelooft", stelt Rick Hogendorp en Age Kat vult aan: "Wij zijn een keer op zes, zeven als huisband bij hem op de radio geweest, op zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur." Christine Punselie: "Dat was best bikkelen, want je moest om 7.00 uur ’s ochtends al in de studio zijn voor een soundcheck. We gingen dan vanuit een optreden direct door. Een beetje hangen in de bus en slapen en zo. Rietman heeft toen gezegd 'jullie blijven net zo vaak in ons programma komen tot dat er een platencontract is' en dat heeft hij volgehouden."

The JonesOm dat te bereiken, moet er wel wat veranderen. Kat: "Het moest professioneler." Naast blazers en achtergrondzangeressen krijgt band ook een toetsenist: Hanyo van Oosterom. Hij is discjockey in de Roepie Groepie en speelt bij The Jones. "Ik ben toen naar The Frog gegaan, tot mijn eigen verbazing op piano. Ik kon een beetje boogie woogie spelen, maar de akkoorden die zij gebruikten kende ik nauwelijks."

Potentie
De band krijgt ook een nieuwe ritmesectie. Drummer Hans Siefert kan de muziek niet langer combineren met zijn baan en wordt vervangen door Bob Langenberg. "Toen Boetje Sengkerij aangaf dat hij het ook niet meer kon combineren, kwam Michel van Schie bij The Frog. Bobby en Michel waren super kritisch, maar zagen ook de potentie", zegt Kat.

Van Schie: "Ik vond de muziek helemaal te gek zeg maar. Ik kwam zelf uit de Genesis en Yes periode en ik kende nauwelijks soul. Rotterdam was toen echt een soulstad en Rick heeft me al doende van alles laten horen. Ik was nog niet eens op de hoogte van James Brown, dus voor mij was het helemaal wow, andere muziek dan ik ooit had gedaan."

1982 The Frog Polydor

TheFrog bestaat dan uit Age Kat (gitaar, zang), Rick Hogendorp (zang), Inge Bonthond (zang), Christine Punselie (zang), Hanyo van Oosterom (toetsen), Bob Langenberg (drums), Michel van Schie (bas), Ron limberg (trompet, bugel) en Barend Petersen (tenor sax, fluit).

Soundpush Studio
Uiteindelijk is het Maarten Hartrich, de geluidstechnicus van Jan Rietman, die hen naar de Soundpush Studio in Blaricum haalt. Kat: "Rond de kerstdagen stond de studio leeg en via Maarten mochten wij hem gebruiken." Hartrich tekent voor de produktie van de plaat. Van Schie: “Het was meer van 'hier heb je de sleutel, stel maar op, ga maar spelen en dan zeg ik dat ik het geproduceerd heb.' Ik vond het te gek wat er is gebeurd, maar er had wel iets meer richting aan mogen worden gegeven. Een gezicht, of een stijl, zeg maar."

1982 Be kind to animals frontDe plaat krijgt als titel 'Be kind to animals, kiss a Frog' en verschijnt in mei 1982. "Een vreemd moment", vertelt Hogendorp: "We zitten met de groep bij mij thuis. Lekker wat drankjes in huis gehaald en de pick-up staat al voor te gloeien, dan komt onze manager met de platen - voor ieder bandlid een - en gaat-ie op, de naald in de groef! Ja, dat is een heel mooi moment, ongelooflijk. Het is heel speciaal om om jezelf, de band en liedjes op zo'n manier terug te horen. Prachtig!"

Van Oosterom mist wel iets op de plaat: "De dynamiek en power van de livesound ontbreekt. We speelden toen het hele clubcircuit en grote festivals plat. We klonken live als een combinatie van The Meters, Sly Stone en James Brown. Herman Brood was een van onze grote fans, dat zegt genoeg over de energie."

Europa
De live reputatie van The Frog zorgt er voor dat zij een graag gezien voorprogramma worden. Zij spelen onder andere met Joe Cocker en Tina Turner. Met Kool & The Gang tourt de band door heel Europa: "Je leert er een hoop van", vertelt Van Oosterom. "Vooral van Kool & The Gang heb ik veel opgestoken: dat je moet werken omdat het niet vanzelf komt. Die gasten repeteerden in de kleedkamer, in de bus, in het hotel."

Inge Bonthond: "Ik vond dat touren helemaal geweldig. The Frog was natuurlijk de eerste grote band waar ik in zat en die optredens, geweldig! We verdienden geloof ik 25 gulden per optreden, maar dat kon me niets schelen. Het was gewoon een groot feest!"

Citaten van Hanyo van Oosterom komen uit een interview van Marcel Kroon.