Christine Punselie en Inge Bonthond leren elkaar kennen in The Health Band. Inge wordt gevraagd door initiatiefnemer Peter van Gameren en  Rick Hogendorp neemt Christine mee uit Frozen Frog. "Het was allemaal super interessant", vertelt Punselie. "Het was weer een stap verder. The Health Band had professionele muzikanten."

Hetzelfde geldt voor Inge Bonthond. "­Ik ben begonnen toen ik een jaar of 16 was. De band van mijn vriendje speelde covers van Little Feat en hij hoorde mij meezingen met de platen van Bonnie Riatt, The Eagles en Linda Rondstadt. Hij zei: 'Inge, jij hebt echt een mooie stem, wil je niet een keer met ons meezingen'. Ik was ook een groot fan van Little Feat en heb een paar keer de achtergrondzang gedaan."

eksitEen van die optredens is in Eksit, het belangrijkste podium van Rotterdam. "De tent stond vol, want iedere goede muzikant had zoiets van 'gaan jullie Little Feat doen, nou laat meer eens zien en horen'. Nu was ik nog nooit in de stad geweest en ik kende bijna niemand, dus ik trad helemaal no nonsense en zonder pretenties op en het was leuk. Iedereen was enthousiast. Toen ik op een gegeven moment een colaatje ging halen aan de bar kwam Peter van Gameren naar me toe en stelde zich voor." De gitarist vraagt haar voor zijn gelegendheidsproject. "En daar heb ik Rick leren kennen en Christine."

Televisieopnamen
Punselie heeft dan al meer ervaring. De Rotterdamse woont op dat moment in Krimpen aan de IJssel, waar geluidstechnicus Jurgen Brouwer haar aan een slaapplaats heeft geholpen. "Op voorwaarde dat ik gewoon naar school zou gaan. Toen ik daar een keer op de gang liep te zingen, heeft Eltjo Cleton mij gevraagd voor zijn bandje, waarin ook Stef van Buuren en Frank Jan Kat zaten.” Next Crisis is een van de regionale bands die wordt uitgenodigd door voor televisieopnamen in de Wilhelminahoeve, waar ook Frozen Frog optreedt.

"Ik weet niet helemaal precies meer hoe het is gegaan, want ik heb ook gezongen bij de Schiedams/Vlaardingse band Djamila, maar het komt er op neer dat Boetje Sengkerij, de bassist, mij heeft uitgenodigd om een keertje mee te komen zingen tijdens een repetitie. Ik kende Rick en Age al wel een beetje, omdat ik al in het jongerencentrum rondhing en daar werd toen nog gerepeteerd in een stoffig, naar bier stinkend hol. Maar Frozen Frog was toen wel de band in de regio en dus ben ik gegaan en nooit meer vertrokken."

Kort tijd later start Van Gameren The Health Band. "We wisten vooraf dat dat maar tijdelijk was", vertelt Bonthond. "Een half jaartje of zoiets. We hebben ook nog een single opgenomen, maar op een gegeven moment is het weer gestopt en had ik niets meer te doen. Rick heeft mij toen uitgenodigd om naar een optreden in de Mauritsbar te komen kijken."

1980 The Frog

Waanzinnig
Punselie: “De Mauritsbar, daar stond je naast de deur! Als er dan iemand binnen kwam, dan moest je opzij." Bonthond: "Ik kwam binnen en het was er helemaal, hartstikke afgeladen en ik dacht echt van what the fuck is dit? Waanzinnig. Ik vond het zo goed. Ik vond het geweldig. Ik was gelijk om en toen moest ik auditie doen met Christine in de Roepie Groepie." Punselie lacht: "Het klikte gelijk, qua stemmen en zo, maar dat was ook in The Health Band al."

The Frog is dan al op weg naar een platencontract. "Rick heeft dat uiteindelijk via Jan Rietman voor elkaar gekregen. Ik vond het te gek en dood eng", vertelt Bonthond. "Ik was hartstikke bleu toen, maar ik ben trots op wat we hebben gedaan. Als ik het nu wel eens hoor dan denk ik jeetje, het had wel iets ... nou niet beter gekund, maar je hoort echt nog dat we nog niet genoeg ervaring hadden."

Punselie: "We waren ook overal bij, weet je wel. Later, als je wat verder bent in de muziek dan kom je je partijen pas inzingen als alles er al op staat, maar met zo’n eerste band ben je natuurlijk overal bij. Met z’n allen! Het is dan wel een apart sfeertje. Je bent echt nog een bandje."

 

Christine Punselie en Inge Bonthond zingen mee op:
1982: Be kind to animals, kiss a Frog
1984: Document
1985: Capricorn (Ricky & The Frog)