Shocking Blue, The Swinging Soul Machine en Earth & Fire zorgen eind jaren ’60, begin jaren ’70 al voor een levendige muziekscene in Krimpen aan den IJssel. Zij treden op in een tot podium omgebouwd woonhuis, waar ook lokale bands als Dean’s Crew spelen. Maar niet iedereen oefent daar. "Er was een groep jongens die geen eigen plaats had", herinnert Age Kat zich. "Mijn moeder was in de jeugdhulp actief en nodigde hen bij ons uit."

Kat is opgegroeid in Bloemendaal, maar weet na de verhuizing zijn draai snel te vinden. "Ik kende vooral de klassieke muziek van mijn vader en speelde piano, die gasten vonden dat geweldig. In Krimpen speelde iedereen gitaar, maar piano, dat kon echt bijna niemand." Rick Hogendorp: "Ik hoorde direct dit is bijzonder, dit is goed."

Frozen Frog promo fotoIn 1974 beginnen zij samen Frozen Frog. De band bestaat verder uit gitarist Leo Anemaet (ex CC Rider), Nick Mouw (gitaar) en drummer Hans Siefert. "We moesten Rick er echt van overtuigen dat hij onze zanger was", vertelt Kat. "Hij zag daar niets in, maar heeft wel een ontzettend krachtige stem."

Het vijftal speelt covers van J.J. Cale en Wishbone Ash, maar begint al snel met het schrijven van eigen repertoire. "Write a song for you baby. Hope you understand", klinkt het in 'Helen Well'. Andere nummers uit de eerste periode zijn 'Old man in the park' en de ballad 'Back to reality'. Rick Hogendorp geeft zijn eigen nummers het stempel 'villagemuziek'.

De Kuip
In Krimpen aan de IJssel is Frozen Frog inmiddels een gevestigde naam. De reputatie van de band groeit met elk optreden in de Wilhelminahoeve en de Roepie Groepie, maar de ambitie reikt verder. Op 22 januari 1978 is 'de Kuip' aan de beurt. Kat: "Bij de thuiswedstrijden van Feijenoord mochten talentvolle bands in de rust drie nummers spelen. Wij speelden in elk geval een cover van Santana en Feijenoord speelde tegen FC Twente."

Omdat Frits van Aanhold na drie optredens kiest voor zijn eigen band, mist Frozen Frog tijdens live optredens een bassist. Gitaristen Pieter Harcksen en Nick Mouw pakken af en toe de bas, maar ideaal is het niet. Dat verandert met de komst van Boetje Sengkerij in 1978. "We kunnen ons nu eindelijk op ons eigen instrument concentreren zonder dat tussen twee nummers door de slaggitarist ineens moet gaan bassen. Bovendien kan er nu een veel betere samenwerking tussen de drummer en de bassist ontstaan waardoor het ritme pas goed kan functioneren", zegt Kat over de nieuwe stap van de band.

Relight Studio
Kort na de komst van Sengkerij gaat Frozen Frog de studio in. De keuze valt op de Relight Studio in Hilvarenbeek, waar ook Herman Brood, Genesis, Golden Earring en Black Sabbath platen opnemen. In twee dagen tijd worden elf nummers opgenomen, waaronder een vroege versie van 'Two together' en 'From a distance I can smell your feet'. Dat nummer wordt uiteindelijk in eigen beheer op single uitgebracht.

Frozen Frog artist badgeEen platenmaatschappij toont interesse, ze spelen in Eksit in Rotterdam en ook festivals boeken Frozen Frog. De derde editie van het New Pop Festival in het Rotterdamse Zuiderpark trekt 100.000 bezoekers en Frozen Frog staat er, samen met andere veelbelovende acts als The Royal Rasses uit Jamaica en The Cure uit Engeland.

Het eerste optreden buiten de eigen regio heeft plaats in Amsterdam, in muzikantencafé Citadel in de Korte Leidse Dwarsstraat. Ze maken daar zo veel indruk, dat de band er al snel vier avonden in de week staat.

Boven het café woont Herman Brood. De zanger van 'Saturday night' en 'Never be clever' is onder de indruk van de band en speelt verschillende avonden met hen mee. Brood raakt bevriend met Hogendorp en op 6 maart 1981 staat Frozen Frog samen met The Wild Romance in de Roepie Groepie in Krimpen aan den IJssel.

Met dank aan Hans Siefert.